Teckna människor

Att lära sig att teckna människor kan vara en utmaning, men det är också mycket givande. Att kunna skapa livfulla och trovärdiga teckningar av människor är en förmåga som kan ta tid och övning att utveckla. Men oroa dig inte, det är aldrig för sent att lära sig. I den här artikeln kommer vi att ge dig enkel och lättförståelig guide för att hjälpa dig att lära dig teckna människor, från grundläggande proportioner till avancerade tekniker för att skapa livfulla teckningar.


Att teckna människor är inte alltid lätt, i videon ovan får du lära dig rita människokroppen i flera steg. I första avsnittet ovan får du lära dig hur du ska börja. Fler inspirationsbilder på människor som är färdiga hittar du nedan.

Hur ritar man en människor? Steg för steg som nybörjare

Steg 1: Öva på att rita grundläggande former. Börja med att öva på att rita enkla former som cirklar, trianglar och rektanglar, för att få en förståelse för proportioner och perspektiv.

Steg 2: Lär dig om människokroppens proportioner och form. Lär dig om människokroppens proportioner och form, inklusive huvudet, bröstkorgen, höfterna, armarna och benen.

Steg 3: Öva på att rita kroppens delar. Öva på att rita olika delar av kroppen, som huvudet, händerna och fötterna, för att få en bättre förståelse för deras form och proportioner.

Steg 4: Öva på att sätta ihop delarna. Öva på att sätta ihop delarna till en hel människa och försöka få proportionerna och formen att passa ihop.

Steg 5: Öva på att rita människor i olika positioner. Öva på att rita människor i olika positioner, som stående, sittande och liggande, för att få erfarenhet av att rita människor i olika positioner och kroppshållningar.

Steg 6: Öva på att skapa människors uttryck. Öva på att skapa människors uttryck och ansiktsdrag för att få förmåga att skapa livfulla teckningar.

Steg 7: Få feedback. Få feedback från en lärare eller mentor för att få råd och tips om vad som är bra och vad som kan förbättras.

Steg 8: Öva ofta. Öva ofta och ha tålamod, ritande är en konstant process och det tar tid att utveckla din förmåga.

Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta tid och övning att lära sig teckna människor och det är viktigt att ha tålamod och fortsätta att öva för att förbättra din teckning. Det kan också vara värt att tänka på att använda verktyg som ritprogram eller papper och pennor som är lämpliga för din nivå och förmåga.

Lär dig rita ansikten

Att lära sig att rita ansikten på människor kan vara en utmaning, men det är också mycket givande. Här är några tips för att komma igång med att lära dig att rita ansikten:

 • Börja med grundläggande proportioner: Förståelse av ansiktsproportioner är viktigt för att skapa livfulla och trovärdiga ansikten. Öva på att rita ansiktsformen, inklusive formen på huvudet och positionen för ögon, näsa och mun.
 • Lär dig om ansiktsdrag: Ansiktsdrag som ögonbryn, kindben, haka och munform är viktiga för att skapa uttryck och känslor i ansikten. Öva på att rita dessa drag från olika vinklar och med olika uttryck.
 • Öva på att rita olika ansiktsformer och raser: Ansikten kan variera mycket beroende på personens ras, ålder och kön. Öva på att rita ansikten från olika kulturer och åldrar för att få erfarenhet av att teckna olika typer av ansikten.
 • Använd referenser: Använd fotografier, teckningar och skisser av ansikten för att öva på att rita ansikten. Det hjälper dig att få en bättre förståelse för proportioner och uttryck.

Hur ritar man ögon på en människa?

Steg 1: Öva på att rita grundläggande former. Öva på att rita enkla former som cirklar och ovals, för att få en förståelse för proportioner och perspektiv.

Steg 2: Lär dig om ögonens proportioner. Ögonen är ett av de viktigaste ansiktsdragen och är ofta det första som man lägger märke till i en teckning. Ögonen är ofta lika stora som en ögonboll och är placerade lika högt som ett öga bredvid.

Steg 3: Öva på att rita ögonen. Öva på att rita ögonen i olika positioner och med olika uttryck. Öva på att rita ögonen med olika former och storlekar för att få en bättre förståelse för proportioner och uttryck.

Steg 4: Öva på att lägga till detaljer. Ögonen är inte bara en form, de har också detaljer

Få rätt proportioner

För att få rätt proportioner när man ritar människor finns det några saker du kan göra:

 • Använd referenser: Använd fotografier, teckningar och skisser av människor för att öva på proportioner. Det hjälper dig att få en bättre förståelse för hur proportionerna ska se ut och var de olika delarna av kroppen ska vara placerade.
 • Öva på grundläggande proportioner: Öva på att rita enkla former som cirklar och rektanglar för att få en förståelse för proportioner och perspektiv. Detta hjälper dig att lära dig hur man ska få proportionerna att se rätt ut när du ritar människor.
 • Lär dig om människokroppens proportioner: Lär dig om människokroppens proportioner och form, inklusive huvudet, bröstkorgen, höfterna, armarna och benen. Det hjälper dig att få en bättre förståelse för var olika delar av kroppen ska vara placerade och hur de ska se ut i proportion till varandra.
 • Öva på att rita olika delar av kroppen: Öva på att rita olika delar av kroppen, som huvudet, händerna och fötterna, för att få en bättre förståelse för deras form och proportioner.
 • Använd en skala: Använd en skala eller linjal för att hjälpa till att hålla proportionerna korrekta.
 • Få feedback: Få feedback från en lärare eller mentor för att få råd och tips om vad som är bra och vad som kan förbättras.

Hur teckna människor i rörelse?

 • Studera rörelse: Det är viktigt att förstå hur människokroppen rör sig och hur musklerna och lederna fungerar. Studera människor i rörelse, till exempel genom att titta på idrott eller dans, eller genom att rita från live-modeller eller fotografier.
 • Skapa skisser: Skapa snabba skisser av människor i rörelse för att få en känsla för hur kroppen rör sig och hur olika delar av kroppen påverkas av rörelsen.
 • Använd linjer för att visa rörelse: Använd linjer för att visa rörelse och spänning i musklerna, till exempel genom att använda rakade linjer för att visa riktningen av rörelsen eller genom att använda mjuka, svängda linjer för att visa muskelspänning.
 • Öva på olika typer av rörelser: Öva på att teckna människor i olika typer av rörelser, som springande, hoppande, dansande eller kampsporter, för att få erfarenhet av att teckna människor i olika rörelser.
 • Få feedback: Få feedback från en lärare eller mentor för att få råd och tips om vad som är bra och vad som kan förbättras.